ZVONA DELORITE 61/2017.

Cijeli list možete preuzeti u PDF-u:

ZVONA DELORITE 61 2017 vg.pdf

U ozračju blagdan Velike Gospe župa Uznesenja Marijna Kuna izdala je 61. broj svog župnog glasila „Zvona Delorite“. Upravo je sam blagdan tema ovog broja, a što potvrđuju i urednici u svojim uvodnim tekstovima. Naslovnicu glasila krasi fotografija župne crkve Uznesenja Gospina. U uvodnoj riječi  fra Josip Vidas, urednik glasila, i fra Petar Perković spomenuli su važnost uzora, osobito kod mladih ljudi koji žele „kopirati“ one s kojima se žele poistovjetiti. Kao najbolje uzore vjere istaknuli su Isua Krista i Blaženu Djevicu Mariju. Osobito Mariju jer, kako su napisali, „ona je potpuno surađivala s Božjom milošću  i kao suradnica Božja, postala je nama uzor u vjeri i predanju Božjoj volji. Ona se potpuno poistovjetila i suživjela sa svojim sinom Isusom, prateći ga na njegovu životnom putu sve do kalvarije, sve do njegove smrti na križu“.

U pismu čitateljima urednica glasila Rina Tomelić istaknula je kako je 1. lipnja ove godine u Zagrebu Hrvatsko katoličko književno društvo dodijelilo priznanje glasilu „Zvona Delorite“ povodom dvadesete godine izlaženja. Kao najvažniju osobu za sve silne godine izdavanja glasila izdvojila je Ninu Vodopić koja je bila urednica glasila od samog početak pa sve do prošle godine. Dodala je i kako je glasilo dobilo novog suradnika Luku Vidoša, koji je zaslužan za novi izgled korica.

Uz brojne vijesti iz života župe mogu se pročitati i dojmovi mališana koji su ove godine primili Prvu pričest. Ovaj događaj posebno je bio svečan i za sve ostale vjernike župe zbog toga što se zbog malog broja djece ovaj sakrament dijeli svake druge godine.

Može se uz vijest s proslave Gospe Delorite pročitati i nadahnuta propovijed predvoditelja misnog slavlja fra Rafaela Romića iz reda Male braće.

Sjećanje na početke i prva izdanja lista „Gospe Delorite“ prenijela je na papir Anica Bobet, koja je podsjetila kako je prvi list objavljen na Božić 1996. godine a zvao se „Cvjetić Delorite“.

Dalje možete pročitati zanimljiv drugi dio putopisa „Put sv. Jakova“ pod nazivom „Prema Pamploni“ Ljubomira Vranješa. Donosimo kratki dio: „Stajao sam tako neko vrijeme sam, pred zidinama toga grada, pogleda uprtog u vrh tog fortifikacijskog sustava, gledajući u Loyolu, kako posljednji put kroz vatru i garež glasno izvikuje naredbe i urla na svoje podređene. Bljesak pa eksplozija i sve je stalo. Sve je bilo gotovo. Ostale su vijoriti poderane tužne zastave svjetovnih kraljeva, na kopljima nagnutih od vjetra dok je negdje u kutu bojišnice ostao ležati ranjen jedan čovjek čiji je oklop tog dana sjajio jače od sunca.“

„Zemlja i ljudi: Vinogradarstvo na poluotoku Pelješcu u 19. i 20. stoljeću“ naziv je knjige koju je napisala dr. sc. Jasenka Maslek a koja je predstavljena u Orebiću 6. svibnja. Više o samoj knjizi kao i o njenom predstavljanju možete također pročitati u glasilu.

Fra Stipica Grgat u svome istraživanju čitateljima je prenio sve što se moglo pronaći o himni „Slava Deloriti“, koja je nakon što je skladana dospjela u Imotski sredinom 20. stoljeća.

Brojne tekstove prate fotografije crkvica i događaja iz župe. Mogu se pročitati i brojne pričice i pjesme župljana ali i poneki recept.

Svoj primjerak  posljednjeg broja glasila “Zvona Delorite” možete pronaći u župnom uredu u Kuni ili pročitati ina gornjem linku ispod naslovnice.