Nogomet i krepost poniznosti

Nogomet i krepost poniznosti
Dok slavimo uspjehe naših nogometaša i ulazak u finale Svjetskoga nogometno prvenstava Moskvi 2018. jedna mi misao ne izlazi iz glave. Nikada dosada u sportom i svjetovnom rječniku se nije koristio pojam ponizan. Nje do sada nije bilo u sportu. Čini se da je vezan uz trenera Dalića, koji često naglašava tu krepost u svom timu.
Riječ poniznost latinski humilitas, pripada i prvenstveno kršćanskoj moralci. Isus je rekao »Učite se od mene jer sam blaga i ponizna srca, i naći ćete spokoj dušama svojim« (usp. Mt 11,29-30)! Ona je majka svih kreposti, govorio je Grgur Veliki. Time se želi reći da poniznost nije znak slabosti nego prihvaćanje istine o sebi i drugima. Ona nam pokazuje naše pravo mjesto i snagu.
Poniznog čovjek ne zlo nikada ne nadvladava. Njegove misi vode dobru, smiruj ga, daju mu snagu u borbama ovoga svijeta. Donose mu mir i radost. Sport je ne samo igra nego i borba, U toj borbi ime dostojanstva i ponosa. Poniznost je suprotna oholosti, bahatosti i preziru drugoga.
Čine se da naša nogometna ekipa ima upravo tu krepost. Zato nisu sagorjeli kad su gubili. Zato se znaju djetinje veseliti i to veselje širiti oko sebe. Simpatije svijeta su na našoj strani ii zbog ljepote igre ali i odnosa prema pobjedama i drugim ekipama.
Zato je uspjeh naših nogometaša doprinos uljuđivanju društva i prevladavanja međusobnih osuđivanja među nama. Možda je njihov uspjeh i najsnažnija poruka našem narodu i svakom od nas poniznim držanjem može se dići do najviših visina.
Fra Josip Sopta