Dani fra Bernardina Sokola su otvoreni koncertom skladbi Angelus i Missa Jubilaris

Split, 18. svibnja 2018. (IKA) – U povodu 130. obljetnice rođenja svećenika, glazbenika i hrvatskog mučenika dr. fra Bernardina Sokola (20. svibnja 1888. – 28. rujna 1944.), u petak, 18. svibnja, u 20 sati, koncertom njegovih skladbi Angelus i Missa iubilaris, u franjevačkoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, svečano je započela smotra “Dani fra Bernardina Sokola”, koji se održavaju od 18. do 20. svibnja u Splitu i Kaštel Sućurcu, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u organizaciji Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra, Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći”, Splitsko-dalmatinske županije, Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Instituta za crkvenu glazbu Zagreb, Sveučilišta u Splitu, Grada Kaštela i Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva Split.
U ime organizatora, dr. sc. fra Bernardin Škunca pozdravio je najprije nadbiskupa splitsko-makarskoga mons. Marina Barišića, izaslanicu Predsjednice RH dogradonačelnicu Jelenu Hrgović, župana Blaženka Bobana, Gorana Golovka, intendanta HNK-a Split i sve nazočne, uz posebnu zahvalu provincijalu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja Jošku Kodžomanu na ustupljenom prostoru za koncert. Potom se kratko osvrnuo na fra Beranrdinovu glazbenu darovitost, notnu skladbu i pjesničku riječ, te je „Dane dr. fra Bernardina Sokola” otvorio prigodnim riječima: „Večeras budimo svi fra Bernardin Sokol koji s nebesa izražava pobjedu i ljubav, onaj koji je u časovima utapanja klicao: „Živio Krist Kralj”, Živio Papa”, „Živjela Katolička Crkva”. Kako to večeras velebno zvuči pred ovom slikom Krista Kralja u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Večeras slavimo Krista Kralja i svi budimo Bernardin Sokol!”.
Potom je Zbor i orkestar HNK-a Split, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića izveo koncert skladbi Angelusi i Missa jubilaris fra Bernardina Sokola, a nastupili su solisti: sopranistica Antonija Teskera, tenor Špiro Boban, Terezija Kusanović, alt, Vinko Maroević, tenor, Mate Akrap, bas, Valter Lovričević, violina, Sunčana Tušek, violončelo, Tetyana Borčagivska, orgulje.
Skladbe Angelusa, jutarnje i večernje molitve i pozdravi upućeni Blaženoj Djevici Mariji, crkvene solo popjeveke, koje u bogatom skladateljskom opusu fra Bernardina Sokola zauzimaju posebno mjesto otpjevali su solisti Špiro Boban i Antonija Teskara. Te skladbe su objavljene u njegovu nizu glazbenih izdanja Pjevajte Gospodinu pjesmu novu kao i niz od jedanaest svezaka. Devet svezaka Angelusa sadržava po jednu skladbu, dok su u svecima VI. i VIII. objavljene po dvije skladbe i ukupno ima trinaest Angelusa, kada su točno skladani nije poznato, no objavljene su u Zagrebu 1939. godine pod naslovom „XI. Angelus”. Svaka skladba uz naslov nosi i ime osobe kojoj je posvećena. Na koncertu ih je izvedeno šest: Zorom Ranom, posvećena provincijalu Urbanu Taliji, Večernje zvono, posvećeno blagoj uspomeni franjevca violiniste Jerka Šuline, Predvečerje tiho pada, posvećeno provincijalu u Sv. Ksaveru Ignaciju Mašini, a otpjevao ih je tenor Špiro Boban, dok je sopranistica Antonija Teskara otpjevala dvije: Kad u zoru, posvećenu Augustinu Juničiću i Kad u jutro slavuj pjeva, posvećenu gvardijanu u Sv. Ksaveru Kerubinu Sišulu. Potom su zajedno otpjevali Sunce tone posvećenu fra Bernardinu Mijolinu.
Nakon toga, Missa jubilaris, najveće djelo fra Berardina Sokola, izveo je Zbor i Orkestar HNK-a Split, pod ravnanjem Ive Lipanovića, uz zborovođu Anu Šabašov i soliste Antoniju Teskeru, Tereziju Kusanović, Vinka Marojevića i Mate Akrapa. Missa je tiskana 1940. godine, a pisana je za mješoviti zbor i samostalne orgulje. Orkestrirao je don Šime Marasović i ovo je bila treća izvedba. Prvi put je bila izvedena 1991. u konkatedrali sv. Petra u Splitu u instrumentaciji don Šime Marovića, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. Druga izvedba bila je u Varaždinu za Uskrsni koncert 1992., pod ravnanjem maestra Nikše Bareze u izvedbi simfonijskog orkestra i zbora HRT-a.
Po završetku velebnog koncerta nazočnima se zahvalio tajnik organizacijskog odbora Milivoj Bratinčević, dipl. oec., koji je izvođačima uručio cvijeće, te je izrazio želju i nadu, da će jednoga dana, fra Bernardinovi zemni ostaci počivati u njegovom rodnom Kaštel Sućurcu.
Potom je, u svojstvu izaslanice Predsjednice RH, dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović pročitala pismo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Predsjednica je u pismu izrazila veliku radost i čast. „S velikim zadovoljstvom sam prihvatila pokroviteljstvo na „Danima posvećenim fra Bernardinu Sokolu”, hrvatskom mučeniku, priređenim u prigodi 130. obljetnice njegovog rođenja.”
Zatim je fra Stipe Nosić iz Samostana male Braće u Dubrovniku pročitao pismo fra Andrije Bilokapića, provincijala Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, koji je između ostalog u pismu kazao: „Fra Bernardin nije niti slutio da će i svojom mučeničkom smrću (p)ostati svjedokom Mučenika koji s Križa najsnažnije objavljuje Istinu. Sva je njegova „krivnja” u tome što je odlučio živjeti Evanđelje; usvojio geslo sv. Franje: „Mir i dobro”. Jednoj od najvećih ljudskih gluposti i zlosilja u povijesti ljudskog roda, odjeveno u ruho komunizma, danas preimenovanim u antifašizam, zasmetala je plemenita pjesnička duša koja dodiruje, svjedoči, besjedi i opjeva ono neizrecivo; šire, dalje – Neizmjerno. Zahvaćen vihorom zla komunista čije su žrtve postali mnoštvo nebrojivo, fra Bernardin je prvomučeni redovnik, svećenik, Crkve u Hrvata. Jedan od mučenika u nizu onih od Kalvarije do dana današnjega. Pridružen je mnoštvu svjedoka evanđelja u zemlji Hrvata… Zahvalivši se na kraju Odboru te osobito predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar – Kitarović na podršci i što je prihvatila biti pokroviteljicom ovih spomen-dana. Zahvalio se svima koji su dali svoj obol istine u službi istine i dobra… „
Program je vodila Lejdi Oreb, koja je nadahnuto govorila o životu i djelu fra Bernardina Sokola, između ostalo posebno istaknuvši da je bio važno ime hrvatske glazbe 20. stoljeća u razdoblju između dvaju svjetskih ratova, izvođen u Hrvatskoj i u inozemstvu. Nakon što su ga ubili partizani 1944. godine, njegova glazba u potpunosti potisnuta iz svih prostora javnih izvedbi, kako koncertnih – svjetovnih, tako i crkvenih – liturgijskih… Sve do uspostave drage nam Domovine, izvođenje njegovih djela je bilo zabranjeno.
U organizacijskom odboru proslave su fra Bernardin Škunca, Tonči Burić, Milivoj Bratinčević, Renata Dobrić, Mario Cifrak, don Ivan Delić, fra Ante Bilokapić, fra Stipica Grgat, Milivoj Biočić, Vito Balić, Vladan Vuletin, Miro Luketin-Sarajčev i Petar Kraljević.

IKA, 18. svibnja 2018.

Više fotografija ovdje: 1. album i 2. album

TEKSTOVI OBJAVLJENI OVDJE: MISIJA  i Slobodna Dalmacija