ZVONA DELORITE NOVI BROJ 64

Izašao je novi, 64. broj ”Zvona Delorite”, župni list župe Uznesenja Marijina u Kuni na Pelješcu. Najnovije izdanje posvećeno je blagdanu župnog patrona i danu Općine- Gospi Deloriti.

U pozdravom tekstu fra Petar Perković i fra Josip Vidas svim župljanima i čitateljima čestitaju blagdan Gospe Delorite te ističu kako je to svim župljanima i cijelom Pelješcu vrlo dragi blagdan te kako je ovo svetište gospe Delorite u Kuni duhovno središte naše Nebeske Majke, Gospe od Milosti za južnu Hrvatsku, kao što je Trsat za sjevernu.

Urednica Rina Tomelić u svom uvodniku ističe kako fratri i Delorita čine neraskidivu vezu. Napomenula je kako je godine 1705. Delorita predana i tada je postala posjed dubrovačke Provincije sv. Franje Asiškog. Već 313 godina fratri dubrovačke Male braće neprekidno (izuzev nekoliko godina) vrše ovdje službu Božju i imaju pravo na svetište. Fratri i narod postali su neraskidiva cjelina koja će, nadamo se svim srcem, takvom i ostati.

,,I nije Delorita samo Župska; ona je zaštitnica čitavoga Pelješca, odnosno Stonskog Rata, kako se nekada ovaj kraj nazivao. I gotovo nema čovjeka u široj okolici koji nije čuo za Deloritu. Dapače, stari će vam ljudi od Stona i Primorja znati kazati kako su dolazili u Deloritu na misu i to i onda kad se na noge išlo.“

Uz brojne vijesti iz života župe može se između ostalog pročitati kako je bilo na podjeli krizme u župi Kuna, tijekom koje je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić podijelio potvrdu 12-torici krizmanika, ali i o konzervatorsko-restauratorskim radovima na slici „Isus na križu” iz crkve Svete Katarine u Oskorušnom.

U rubrici ”Sveti Franjo među nama” nalazi se molitva za tjelesno ozdravljenje te priča iz davnine koja govori koliko je narod fratrima davao grožđa odnosno vino kao nagradu za sve usluge koje su činili narodu.

Ostale stranice 64. broja ”Gospe Delorite” donosu kronike događanja toga kraja, brojne pjesme posvećene Gospi Deloriti. Rubrika ”Sva djela Gospodnja” pobliže prikazuje Picassa kao avangardnog slikara, dok rubrika ”Kruh naš svagdašnji” piše o modernih tehnologijama uzgoja poljoprivrednih kultura. U ovom broju Zvana Delorite također se prisjeća prošlih vremena, između ostalog i na kazne u presudama suda Janjinske kapetanije, ali i kulinarske specijalitete: Pariški štapići Jastučići sa sirom.

Više Dubrovačka Biskupija ovdje.

Svoj primjerak glasila “Zvona Delorite” možete pronaći u župnom uredu u Kuni ili preuzeti u digitalnom obliku ovdje.

zvona-delorite-64-web.pdf