X. UTORAK POBOŽNOSTI SV. ANTI

X. UTORAK SV. ANTI: DUH SVETI

Bože, dobri i milosrdni Oče, zahvaljujemo ti što neprestance obnavljaš i oživljavaš svoju Crkvu po njezinim svecima i sveticama. Oni su savršeno nasljedovali Krista, ostvarili u sebi uskrsnu tajnu tvoga Sina i sada su, u nebeskoj slavi, naši uzori i naši zagovornici. Tvoji sveti očituju koliko su različiti i bogati darovi tvoga Duha ljubavi.

Posebno ti zahvaljujemo što si nam u svetom Anti Padovanskom dao izvanrednog učitelja evanđeoske istine i trajnog posrednika svojih milosti.

Jačaj nas da možemo nasljedovati primjer svetog Ante i svih tvojih svetih kako bismo nakon zemaljskog života zajedno s njima postali dionicima tvoje vječne slave. Amen.

Iz svetoga Evanđelja po Ivanu (14,16-21)

Isus reče: “Ja ću moliti Oca, i dat će vam drugoga Branitelja koji će ostati s vama zauvijek: Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer niti ga vidi niti ga poznaje. Vi ga poznajete, jer boravi s vama i jer će biti u vama.”

“Neću vas ostaviti siročad. Vratit ću se k vama. Još malo, i svijet me neće više vidjeti, a vi ćete me ponovno vidjeti, jer ja živim i jer ćete i vi živjeti. U taj dan spoznat ćete da sam ja u svom Ocu, vi u meni i ja u vama. Tko pozna moje zapovijedi i vrši ih, taj me ljubi. A tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ga ljubiti i objaviti mu samog sebe.”

Iz djela svetog Ante

U dodiru s Duhom Svetim duša se čisti od svojih mrlja, hladnoće i neosjetljivosti i pretvara u žar kojim izgara. Stvarno, Duh Sveti je dan čovjeku da ga, koliko je moguće, učini sličnim sebi. Pod njegovim djelovanjem vjernici se čiste, rasplamsavaju i ostvaruju Božju ljubav – kako kaže Apostol: “Božanska ljubav razlila se našim srcima po Duhu Svetom koji nam je darovan.”

Da, pravednička duša, u kojoj Duh Sveti stanuje sa svojim neizrecivim darovima, odiše božanstvom kao prostorija u kojoj se čuvaju mirisne pomasti!

Pomolimo se.

Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika i rasplamsaj u njima žar svoje ljubavi! Koji s Ocem i Sinom živiš i kraljuješ u vijeke vjekova!