Promocija knjige Slavice Stojan ‘Ombla, vile i vilani’ u petak u Rožatu

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavlja knjigu prof. dr. sc. Slavice Stojan ‘Ombla, vile i vilani. Povijest svakodnevice u ljetnikovcima Rijeke dubrovačke (15. do 19. st.)’. Promocija će se održati u petak, 13. rujna u 19.30 sati u Franjevačkom samostanu u Rožatu.
Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživanja različitih serija fonda Dubrovačke Republike u Državnom arhivu u Dubrovniku. Uz obalu zaljeva Rijeke dubrovačke, ali i na uzvisinama autorica knjige identificirala je šezdesetak kuća/ljetnikovca dubrovačke vlastele i bogatih dubrovačkih građana u selu Mokošici, u Petrovu Selu, šumetskoj dolini i svuda gdje je bila mogućnost za uzgoj voća i povrća, za lov i ribolov, za jednostavniju opskrbu mesom i drvom za ogrjev, te izravni pristup izdašnim izvorima žive vode, nabavu građevinskog materijala i gdje su bili dobri uvjeti transporta ljudi i životinja.
Ovo je knjiga koja ne sadržava samo gole arhivske podatke, nego nudi i zanimljive priče o životu koji je bujao unutar zidova danas većinom ruševnih zdanja na obalama Rijeke dubrovačke i bit će obavezno štivo za sve koji žele nešto saznati o ovom dubrovačkom fenomenu – ljetnikovcima na obali Rijeke dubrovačke.