GOVOR FRA JOZE SOPTA NA BLAGOSLOVU Pročistača pitke vode u Komolcu

       

Lympha salutaris – zdrava tekućina

Drginje -Komolac, 14. 7. 2019. ,  Blagoslov pročišćivača vode 

Blagoslivljati, znači hvaliti Božju snagu, ljude i njihova djela. Danas ovdje u Drginjama, Komolac  blagosivljamo  tehničko remek djelo, dugo čekani pročišćivač  vode.

I reče Bog: “Vode pod nebom neka se skupe na jedno mjesto i neka se pokaže kopno!” I bi tako. Kopno prozva Bog zemlja, a skupljene vode mora. I vidje Bog da je dobro. (Post. 1,7)

Ali mi smo ljudi i vodu zamutili. Nije više zdrava  limfa života

Ovo čudo prirode ovaj bogati izvor Omble, izvor je života cijeloga grada i garancija zdravlja. Stoga je ovo velebno djelo tehnike i ljudskih dostignuća u ovisnosti i suglasju s Darovateljem ove vode koju će uređaji prečišćavati i činiti zdravijom.

Osim pohvale koju dajemo projektantima, graditeljima i zaslužnima za dovršetak ovoga djela  padaju mi  na pamet i Pohvale Stvoritelju za vodu koju imamo.

Ombla je opjevana od slavnih pjesnika, Držića Gundulića i brojnih drugih. Neprolazni stihovi sv. Franje  Asiškog u Pjesmi Stvorova  posebno hvale vodu:

Hvaljen budi, Gospodine moj,

po sestrici Vodi,

ona je korisna, ponizna, draga i čista.

Sv.  Augustin  je govorio o mnogostrukoj važnosti vode.: „Ut lympha salutaris corpus tangit, cor abluit, ita religiosus operit artus, animam emaculat. –  Kao što zdrava voda dodiriva tijelo  i pere srce tako na duhovan način pere naše duše.“

Kako sačuvati vode? Neće nam pomoći samo ovaj čudesni tehnički izum.

Papa Franjo nedavno reče: Možda tražimo zdence čije vode nisu čiste. … Isus nam govori kao i Samarijanki da tražimo vodu od njega.

Moramo surađivat na očuvanju Stvorenoga posebno vode i biti odgovorniji nego do sada.

Govor izrekao fra Jozo Sopta.

Više fotografija ovdje.