FRA ILIJA BARIŠIĆ POSJETIO JE NAŠ FRANJEVAČKI SAMOSTAN ROŽAT

FRA ILIJA BARIŠIĆ POSJETIO JE NAŠ FRANJEVAČKI SAMOSTAN ROŽAT, 26. rujna 2018. S njm suu bili fra Veselko Grubišić,gvardijan Male braće i fra Vito Smoljan također iz Male braće. Evo zajednički fotografija u našem klaustru. Fra Ilija je boravio vrlo kratko u Hrvatskoj. Osijeća se dobro i putuje natrag u misiju u Kongu sredinom listopada. Sretan put našem fra Iliji.

Više fotografija ovdje.

ZAHVALNICA
Mi, Učenici Svetog Franje, mi smo zaista presretni što vam možemo, preko ovog malog pisma, iskazati našu duboku zahvalnost i naše djetinje odanje, za sve darove i dobročinstva koja smo primili od vas naših DOBROČINITELJA u Institutu Svetog Franje Asiškog u Ngengere, kroz ovu školsku godinu 2017 – 2018 koja se uptavo okončala čitanjem Ocjena.
Upravo nam je nemoguće procijeniti sva dobra koje nam je Bog dao preko Vas.
ON, jedino ON naš Svemogući Bog, to zna i može vas nagraditi stostruko po svojoj Volji.
Vi ste nam sagradili divne školske zgrade: 18 razreda i odio za naše Profesore.
U ovoj školi mi možemo učiti u miru i sigurnosti, jer ste vi preuzeli brigu za plaćanje naše
školarine, što naše obitelji, uz najbolju volju, nikad ne bi mogli izdržati radi prevelikog siromaštva u kojem naše obitelji žive.
Samo u ovom našem Institutu Svetog Franje, nas vaše Kumčadi ima više od 200.
Samo zahvaljujući vama, dragi naši Dobročinitelji, mi vaša posvojena djeca, iako su mnogi od nas siročad bez roditelja, a svi mi živimo u bjedi i potpunom siromaštvu, u ovom našem Institutu Svetog Franje, učimo: Latinski, Francuski, Engleski, Poljoprivredu, Matematiku, Informatiku, Kemiju u laboratoriju, uzgoj životinja, računovodstvo i toliko drugih predmeta.
Ipak moramo vam reći pravu istinu, naša je škola posve nova i svake godine raste, tako ćemo tek iduće godine imati prve finaliste ili Maturante. Kaže se da je svaki ‘početak težak’,
tako i naša škola još nema: potrebne Opreme, potreban Odgojni Materijal, profesori nemaju školskih knjiga, a mi učenici nemamo ama baš ni jedne školske knjige.
Dragi naši DOBROČINITELJI, znamo da je vama vrlo teško razumjeti situaciju u kojoj mi živimo. Ali mi nemamo drugog izlaza. Mi se uzdamo u Boga i u vas. Mi imamo povjerenja u vašu dobru volju, vašu velikodušnost i ustrajnu djelotvornu ljubav.
Mi to vidimo, osjećamo i svjedočimo, naš Misionar Fra Ilija Barišić nas voli, prenosi nam vaše pozdrave i vašu pomoć. U njemu mi vidimo i pripoznajemo svakoga od vas koji ste, ne samo naši Dobročinitelji nego i naši Roditelji. Od njega smo dobili i jednu MOLITVU koju svi mi i svaki dan, prije početka nastave, molimo za sve naše Dobročinitelje.
Tako, iako materijalno siromašni, mi vaša djeca i Kumčad, imamo iskreno djetinjsko srce, veliku ljubav i odanost, te vam obećajemo da ćemo trajno moliti za vas, da vam Svemogući Bog daje snage i ustrajnosti u ljubavi, da vam udjeli zdravlje Duše i tijela, da vi i vaše obitelji budete zaista sretni, veseli i raspjevani kao i mi, iako možda vi ne plešete od radosti kao mi.
Mi vas molimo da imate razumjevanja prema onima od nas koji nisu uspjeli na kraju školske godine, pa će morati ponoviti razred. Posebno vas molimo da oprostite onima koji su,
uza svu vašu pomoć, radi raznih razloga i nezgoda, napustili školu i otišli u nepoznatom životnom pravcu, možda čak neki na ulicu ili u vojne grupacije po našim šumama…
Mi koristimo ovu prigodu da zahvalimo svim Misionarima Franjevcima koji su se odazvali Božjem Pozivu i koji su prihvatili Božju Volju da dođu k nama, u naša zabačena mjesta Kimbulu i Ngengere u Biskupiji Butembo-Beni, DR.Kongo. Oni nam donose ni navještaju Evađelje – Radosnu Vijest Spasenja za sve ljude. Oni u velike pridonose razvoju ovog našeg kraja, grade: Crkve i Škole, Mostove i Puteve. Oni animiraju i poučavaju djecu i mladež, naše roditelje i djedove. Oni slave s nama i za nas, Svete Sakramente i Duhovne obnove.
Dragi naši Dobročinitelji i Misionari, od srca VELIKA VAM HVALA! Naš „HVALA“ nije od pojedinca nego od mnošva, od svi Učenika i đaka, iz svih Škola u Misijama Kimbulu i Ngengere. Svima vama MIR i DOBRO! Potpisan: Kambale Mwahulwa Pasca, 4 razred.