DANČE SPROVOD fra Ivana Čutura, 9. III. 2016.

SPROVOD FRA IVANA ČUTURA, 9. III. 2016. Misu i sprovodne obrede imao je msgr. Mate Uzinić, uz provincijala fra Andriju Bilokapić, dominikanskog priora fr Matijasa i preko 50 svećenika danas na Dančama u 14. sati. Više na našim stranicama.

Fotografije: https://web.facebook.com/media/set/?set=a.1102633913122813.1073742072.492980987421445&type=3

Video: 1. https://youtu.be/aNVuNepX3Lc

2. https://youtu.be/GeQWYUDISgg

3. https://youtu.be/aaSEut-PPGA

4. https://youtu.be/CGFuYv-uvhU

http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=3919:na-dan%C4%8Dama-pokopan-fra-ivan-%C4%8Dutura-smrt-je-bo%C5%BEji-poziv-%C4%8Dovjeku&Itemid=466

Na groblju na Dančama u Dubrovniku u srijedu 9. ožujka, pokopan je fra Ivan Čutura, OFM, koji je posljednje dane svog redovničkog života proveo u samostanu Male braće u Dubrovniku. Misu zadušnicu u crkvi. sv. Marije na Dančama predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s fra Andrijom Bilokapićem, provincijalnim ministrom Franjevačke provincije sv. Jeronima. Sprovodne obrede predvodio je, prema starom običaju, prior dominikanskog samostana u Gradu fr. Matijas Lovro Farkaš. Od pokojnika su se oprostili rodbina, redovnice, redovnici, svećenici, prijatelji i brojni vjernici. Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti zbor crkve Male braće.
Na samom početku misnog slavlja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić udijelio je riječi utjehe svima okupljenima. Kazao je kako sprovod ima više dimenzija: „to je oproštaj od osobe koja je živjela s nama, čin suosjećanja onih s kojima je osoba bila i sprovod je posebna molitva za pokojnika za kojeg vjerujemo da sad živi život s Gospodinom“.
Ne tražim volje svoje nego volje onoga koji me poslao
Mons. Mate Uzinić tijekom homilije izrazio je iskrenu sućut braći i sestrama, rodbini i prijateljima te duhovnoj redovničkoj obitelji fra Ivana. „Uz iskrenu sućut sa svima vama želim podijeliti i vjeru koja toj sućuti daje jednu drukčiju dimenziju, vjeru koja je tako snažno i utješno progovorila kroz Isusove riječi u evanđelju, ‘zaista, kažem vam, dolazi čas kada će mrtvi čuti glas sina Božjega i kad ga čuju živjet će’, ove riječi trebaju za sve nas predstavljati utjehu“, rekao je biskup.
„Ne tražim volje svoje nego volje onoga koji me posla“, riječi su u kojima se očitava život fra Ivana, naglasio je mons. Uzinić te dodao kako se upravo u tome pravcu treba ocrtavati život jednog svećenika. Biskup je poručio i kako je fra Ivan stavljajući sebe i svoj život na raspolaganje Bogu, ne tražeći svoje volje već volje onoga koji ga je poslao, bio Božja prisutnost onima kojima je kao svećenik bio poslan.
Pristao je biti Kristov vjernik i tu vjeru je živio cijeli život
Nad odrom pokojnika riječi oproštaja i zahvale izrekao je i provincijal fra Andrija Bilokapić.
„Bio je dobroćudan čovjek, miran, koji nas je rado susretao s osmijehom, čovjek uz kojeg smo mogli doživjeti blizinu i svoje dostojanstvo. Pristao je biti Kristov vjernik i tu vjeru je živio cijeli život“, kazao je za pokojnika fra Andrija. Rekao je i kako je smrt baš tajna, otajstvo, te da svaki čovjek sluti da smrt ipak nije kraj jer čezne za životom. „Fra Ivan je u nosio nadu u sebi, i dijelio ljudima koje je susretao, hvala fra Ivanu što se odazvao pozivu i bio našim bratom“ zaključio je provincijal Bilokapić.
Fra Veselko Grubišić, gvardijan franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku, pročitao je riječi sućuti i zahvalio svima, posebice njegovateljicama i sestrama u samostanu koje su se brinule o pokojniku.
Fra Ivan Čutura, OFM, preminuo je u ponedjeljak , 7. ožujka, u Franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku, u 73. godini života, 55. redovništva i 47. svećeništva osnažen vjerom u Isusovo uskrsnuće i okrijepljen svetim sakramentima. Fra Ivan bio je član Franjevačke provincije sv. Jeronima – Zadar. Rođen je 12. veljače 1943. u Rastovači, BiH, od oca Petra i Ive r. Bešlić. Osnovnu školu završio je u Posušju, a gimnaziju u Pazinu. Teologiju je studirao u Zadru i u Firenzi (Italija). Za đakona je zaređen u Fiesole 1968. a za svećenika u Firenzi 1969. Živio je i radio u samostanima: Kotor, Kampor, Pula, Dubrovnik sv. Josip, Kuna na Pelješcu i u Rožatu. Smrt ga je zatekla u samostanu Male braće u Dubrovniku, gdje je proveo posljednje godine života, podnoseći strpljivo bolest, uz krunicu BDM koju je često molio.
Nikša Sentić