Dan reformacije

Na 31. listopada slavi se dan Reformacije. Prema tradiciji upravo je na taj datum 1517. godine Martin Luther, redovnik Augustinskoga reda, zalijepio svojih 95  teza na vrata  u Wittenbergu.

U posljednje vrijeme, a slijedom tvrdnje katoličkoga povjesničara Ervina Iserloh-a, koju je iznio još 1961. taj se toliko opjevani čin nije uopće dogodio. Također je povjesničar iz Freiburga Remigius Baeumer zastupao tezu da Luther   nikada nije  svoje teze prikucao na crkvena vrata. Tek nakon Lutherove smrti 1546., počinje se spominjati pribijanje plakata s  reformatorskim tezama na crkvena vrata dvorca u Wittenbergu. Iserloh je ustvrdio da u golemom opusu Martina Luthera nema nigdje spomena o tim tezama. Čini se da tvrdnju o pribijanje teza na crkvena vrata  prvi donio drugi čovjek luteranizma Filip Melanchthon  nakon Lutherove smrti.

Za nas ovdje u Rijeci Dubrovačkoj je zanimljiva još jedna zabluda vezana uz  Reformaciju. Naime dugo se mislilo da je jedan od najvažnijih sljedbenika Luthera Matija Vlačić Ilirik (+1575) rodom iz Šumeta. On je ipak porijeklom iz Labina u Istri.

Lutherove ideje nisu imale većega utjecaja u Dubrovniku.

Josip Sopta