Četvrti “Marijanski zavjet za domovinu” završio dolaskom u Dubrovnik i misom zahvalnicom

Rozat Marijanski zavjet hodočasnici idu na Srd i u Dubrovnik, 22. VIII. 2018.

Četvrti “Marijanski zavjet za domovinu” stigao je u srijedu, 22. kolovoza do svog cilja, Dubrovnika, a sudionici hodočašća su tog posljednjeg dana u jutarnjim satima krenuli iz župe Gospe Velike u Rožatu prema Srđu te se spustili u Grad kako bi u dubrovačkoj katedrali navečer slavili misu zahvalnicu. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je katedralni župnik don Stanko Lasić, a nakon mise generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić pokazao je hodočasnicima katedralnu riznicu.

Glavna ruta „Marijanskog zavjeta za domovinu“ krenula je 9. lipnja iz Osijeka, a imala je četiri priključne rute. Ove godine pridružili su im se i hodočasnici iz Italije koji posebno štuju bl. Miroslava Bulešića i koji su kroz Sloveniju došli do Rijeke i tu se pridružili Marijanskom zavjetu, tako da se može reći da je on zaista postao međunarodni. Na područje Dubrovačke biskupije hodočasnici su stigli u jedanaestom tjednu hodočašćenja u subotu, 19. kolovoza. Među njima je i ove godine bila jedna osoba koja je prehodala cijelo hodočašće od Osijeka do Dubrovnika, oko 1700 km, a to je Marina Garić, tajnica “Marijanskog zavjeta za domovinu”.

„Marijanski zavjet za domovinu“ je hodočašće koje se u ljetnim mjesecima organizira u Hrvatskoj, a u jednoj dionici prolazi i kroz Hercegovinu. Na dubrovačko područje stiže iz Neuma, pa nastavlja putem do Slanog, pa zatim Orašca te Rožata, penje se na Srđ i završava misom u dubrovačkoj katedrali.

Posebnost ovog hodočašća je u tome što na njemu u prvom redu sudjeluju hrvatski branitelji i mladi, a pridružuju im se i svi ostali koji žele, te svojim hodanjem povezuju Marijina svetišta od istoka do juga Hrvatske moleći za boljitak domovine. Tijekom puta glavnoj skupini hodočasnika pridružuju se oni koji u tom kraju žive, s njima hodaju i mole jednu dionicu puta upoznajući ih sa svojim krajem. I ove godine hodočasnike Marijanskog zavjeta na njihovom putu susretali su i prepoznavali brojni ljudi te im pomagali na razne način, pružajući im okrjepu, osmjeh, lijepu riječ a po potrebi i smještaj.

Organizacija „Marijanskog zavjeta za domovinu“ kroz južno područje povjerena je Zoranu Joviću.

A.T. Više na stranici

Fotografije: Marijanski zavjet za Domovinu

Fotografije:  www.rozat.org

Rozat Hodocasce Marijanskog zavjet polazi prema Srdu i Dubrovniku, 22. VIII. 2018.

Objavljuje Drago Ljevar u Utorak, 21. kolovoza 2018.